You are currently viewing Kaip atskirti gaidelį (male) nuo vištelės (female)? PATARIMAI

Kaip atskirti gaidelį (male) nuo vištelės (female)? PATARIMAI

Kaip atskirti gaidžius nuo vištų?

Atskirti gaidžius nuo vištų yra gana paprasta, kai žinote pagrindinius skirtumus. Pagrindiniai atpažinimo bruožai dažniausiai pasireiškia vištoms subrendus, kai jų plunksnos ir kūno struktūra tampa ryškesni. Štai keletas pagrindinių požymių, kurie padės jums atskirti patinus nuo patelių:

1. Plunksnų forma

Vienas iš akivaizdžiausių skirtumų tarp gaidžių ir vištų yra plunksnų forma. Gaidžių plunksnos aplink kaklą (vadinamos “karūnos plunksnomis”), nugarą ir uodegą yra ilgesnės ir turi smailius galus. Vištos plunksnos šiose vietose yra trumpesnės ir apvalesnės.

2. Skiauterės ir barzdos dydis

Gaidžiai paprastai turi didesnes ir ryškesnes skiauteres (ant galvos) ir barzdeles (po snapu) nei vištos. Šie bruožai su amžiumi tampa dar labiau pastebimi ir padeda lengvai identifikuoti patinus.

3. Pentinai

Pentinai – tai aštrūs kauliniai išsikišimai, esantys ant gaidžių kojų užpakalinės dalies. Jie naudojami apsiginti arba kovoti su kitais gaidžiais. Vištos tokių pentinų neturi arba jie yra vos pastebimi.

4. Balsas

Vienas iš nepaneigiamų požymių, pagal kuriuos galima atskirti gaidžius nuo vištų, yra jų balsas. Gaidžiai garsiai gieda, o vištos to nedaro. Gaidžio giedojimas yra svarbiausias patino ženklas, nes vištos neturi tokio balso.

5. Kūno dydis ir laikysena

Gaidžiai dažniausiai yra didesni už vištas ir turi aukštesnę, išdidžią laikyseną. Jų krūtinė ir pečiai yra labiau išryškinti, o visa kūno struktūra atrodo stipresnė ir stambesnė nei vištų.

6. Veislės skirtumai

Kai kurių vištų veislėse, kaip Sebright ir Campine, gaidžiai neturi įprastų gaidžio bruožų, tokių kaip smailios plunksnos. Šie gaidžiai vadinami „vištaplunksniais“, nes jų plunksnos yra tokios pačios formos kaip ir vištų. Tai yra unikalus genetinis reiškinys, kuris reikalauja specialaus dėmesio šių veislių atpažinimui.

Apibendrinimas

Atskirti gaidžius nuo vištų galima pagal kelis fizinius ir elgesio skirtumus: plunksnų forma, skiauterių ir barzdelių dydis, pentinai, balsas ir kūno dydis. Nors kai kurios veislės gali kelti iššūkių dėl panašių požymių tarp patinų ir patelių, bendri skirtumai daugelyje veislių yra lengvai pastebimi.

Parašykite komentarą