You are currently viewing Viščiukų perinimas namuose: nuoseklus 21 dienos vadovas

Viščiukų perinimas namuose: nuoseklus 21 dienos vadovas

Perinti kiaušinius namuose gali būti smagus projektas, norintiems turėti savo vištų ir matyti visą procesą nuo pirmųjų dienų. Vištų kiaušinių inkubavimas yra 21 dienos procesas, kuriam reikalingas kiaušinių inkubatorius, kad būtų galima kontroliuoti temperatūrą, drėgmę ir kiaušinių vartymą. Inkubatorius galima įsigyti iš užsienio rinkos, tačiau būtina atkreipti dėmesį į naudotojo knygute. Prekesukiui.lt komanda rekomenduoja inkubatorius rinktis iš patikimų rankų su kelių metų garantija.

Norėdami padėti viščiukams tinkamai augti po išsiritimo, naudokite kokybišką įrangą, bei maitinkite juos visaverčiu viščiukų startiniu pašaru nuo išsiritimo iki 18 savaitės arba kol pasirodys pirmasis kiaušinis.

Kiaušinių inkubavimas yra įdomus 21 dienos projektas, kuris gali būti sėkmingas, jei skirsite pakankamai dėmesio ir naudosite specialią įrangą. Su atidumu, priežiūra ir planavimu galėsite išperinti viščiukus, kurie taps jūsų namų dalimi. Toliau skaitykite žingsnis po žingsnio vadovą, kaip perinti kiaušinius namuose:

Prieš inkubuojant vištų kiaušinius: Užtikrinkite vaisingus kiaušinius ir viščiukų pašarą

Pirmas dalykas, ko jums prireiks norint išperinti viščiukus, yra, žinoma, kiaušiniai. Kad perėjimas įvyktų, kiaušiniai turi būti vaisingi. Vaisingus kiaušinius galima surinkti iš vištų, kurios gyvena kartu su gaidžiu.

Parduotuvėje parduodami kiaušiniai nėra vaisingi, todėl jie neišsivystys į viščiukus, net jei juos įdėsite į inkubatorių. Vaisingus kiaušinius paprastai reikia užsisakyti iš veislyno arba iš paukščių augintojų, kurių pulkuose yra gaidžių.

Prieš inkubaciją vaisingą kiaušinį galima laikyti iki 7 dienų vėsioje patalpoje, kurioje temperatūra nuolat svyruoja tarp 55–60 laipsnių pagal Farenheitą (ne šaldytuve – jis per šaltas!). Kai vaisingi kiaušiniai dedami į šiltą inkubatorių, jie gali vystytis 21 dieną, jei inkubatorius tinkamai paruoštas ir prižiūrimas.

Prieš viščiukams išsiritant, įsitikinkite, kad turite pakankamai pašaro. Išsiritusiems viščiukams iš karto reikia duoti pilnaverčio pašaro, kai jie įdedami į šildomą dėžę.

Kaip paruošti kiaušinių inkubatorių

Vaisingus kiaušinius galima išperinti naudojant kiaušinių inkubatorių. Inkubatorius yra uždara struktūra su ventiliatoriumi ir šildytuvu, kuris palaiko šilumą 21 dienos inkubacijos laikotarpiu. Renkantis inkubatorių, rekomenduojame naudoti tokį, kuris turi automatinį kiaušinių vartymo mechanizmą (būtina tinkamam viščiukų vystymuisi, kad viščiukas neprikibtų prie vidinio lukšto paviršiaus) ir ventiliatorių, kad šiluma būtų tolygiai paskirstyta.

Paruoškite inkubatorių maždaug savaitę prieš atvykstant vaisingiems kiaušiniams. Išplaukite jį 10 proc. baliklio tirpalu, po to šiltu muiluotu vandeniu ir kruopščiai nuplaukite, kad pradėtumėte nuo švarios aplinkos. Kai inkubatorius bus švarus ir sausas, įjunkite jį ir įsitikinkite, kad nuolat palaikoma reikiama temperatūra ir drėgmė. Tuomet pastatykite inkubatorių vietoje, kurioje aplinkos temperatūra yra stabili ir nėra skersvėjo pavojaus.

Temperatūra ir drėgmė inkubatoriuje yra kritiniai veiksniai sėkmingam kiaušinių perėjimui. Rekomendacijos:

  • Optimali temperatūra: 100,5 °F (38 °C)
  • Temperatūros diapazonas: 99–102 °F (37–39 °C)
  • Neleiskite, kad temperatūra nukristų žemiau 99 °F (37 °C)
  • Neleiskite temperatūrai 102 °F (39 °C) išsilaikyti ilgiau nei kelias valandas
  • Naudokite medicininį termometrą, kad patikrintumėte inkubatoriaus termometro tikslumą.
  • Santykinė drėgmė 1-17 dienomis: 50-55 proc.
  • Atitinka šlapio termometro temperatūrą 85–87 °F (29–31 °C)
  • Palaikykite pilnus vandens kanalus inkubatoriuje, kad būtų užtikrinta tinkama drėgmė
  • Santykinė drėgmė 18-21 dienomis: 18 dieną padidinkite santykinę drėgmę iki 70 proc.

1 diena: Kiaušinių dėjimas

Kai jau turite paruoštą inkubatorių ir patikrinote nustatymus, kad įsitikintumėte jų tikslumu, esate pasiruošę dėti kiaušinius į inkubatorių. Šis procesas vadinamas „kiaušinių dėjimu“.

Planuokite iš karto sudėti mažiausiai šešis kiaušinius. Dedant mažiau kiaušinių, ypač jei jie buvo atsiųsti paštu, dažnai išsirita tik vienas arba nei vienas viščiukas. Kartu išsiritusių viščiukų skaičius ypač svarbus, nes vištos yra bandomis gyvenantys paukščiai ir joms reikia draugijos. Kiaušinius dėkite į inkubatoriaus dėklą, didesniu galu į viršų, siauresniu galu – žemyn. Nustatykite inkubatoriaus temperatūrą iki 38 °C su 50–55 % drėgnumu.

1–18 diena: Kiaušinių vartymas
Kai kiaušiniai padėti, prasideda inkubavimo procesas. Viena svarbiausių šio proceso dalių – kiaušinių vartymas arba sukimas.

Kiaušinius būtina fiziškai sukti, kad besivystantis viščiukas neprilipdytų prie lukšto. Moksliškai kalbant, embrionas turi gulėti ant trynio viršaus. Trynys linkęs kilti į viršų, virš baltymo, linkdami prie lukšto, jei kiaušinis nėra verčiamas. Dėl to besivystantis embrionas gali būti įspraustas tarp trynio ir lukšto, o tai gali būti mirtina. Vartant kiaušinį, trynys vėl juda baltyme, taip apsaugodamas embrioną nuo prilipimo iki kito vartymo.

Kiaušinius reikia sukti mažiausiai 3 kartus per dieną, o 5 kartai dar geriau. Jei kiaušinius sukate rankiniu būdu, patariama švelniai pažymėti juos pieštuku (ne rašikliu!), kad galėtumėte sekti, kurie kiaušiniai buvo apversti. Jei turite automatinį inkubatorių, jis turėtų sukti kiaušinius už jus ir nebereikės dažnai atidaryti inkubatoriaus (peržiūrėkite inkubatoriaus naudotojo vadovą).

Būtinai nusiplaukite rankas arba mūvėkite švarias pirštines prieš liesdami kiaušinius, kad neperduotumėte odos aliejų ar mikrobų besivystančiam viščiukui.

7–10 diena: Kiaušinių žibinimas
Apie inkubavimo vidurį, 7–10 dienomis, kiaušinius galima žibinti, kad nustatytumėte, ar embrionai auga tinkamai.

Žibinimas yra paprastas šviesos švietimas per kiaušinį. Balti ir šviesios spalvos lukštai lengviausiai žibinami, o tamsesniems reikės stipresnės šviesos. Paprasčiausias būdas – naudoti specialių įrenginį skirtą kiaušinių peršvietimui – ovoskopą, jų galima įsigyti iki 10Eur. Neišimkite kiaušinio iš inkubatoriaus ilgiau nei 5–10 minučių ir nebandykite žibinti visų kiaušinių iš karto. Norėdami išlaikyti kiaušinius inkubatoriuje, planuokite žibinti kelis iš karto.

Norėdami suprasti, ką matote žibindami kiaušinius, skaitykite toliau pateiktą aprašymą:

  • Jei kiaušinio vidus yra skaidrus, be matomų struktūrų ar tamsių sričių – kiaušinis yra nevaisingas arba embrionas mirė anksti. Tokį kiaušinį pašalinkite iš inkubatoriaus.
  • Jei kiaušinyje matoma raudona žiedas, embrionas buvo, bet mirė. Tokį kiaušinį taip pat pašalinkite.
  • Jei matomi kraujagyslės kiaušinyje, jame yra gyvas embrionas. Kraujo indai vištos kiaušiniuose paprastai matomi 7–10 dienomis po inkubavimo. Iki 18 dienos embrionas užima beveik visą kiaušinį ir atrodo kaip tamsi sritis viduje. Kartais galite pamatyti judesį kiaušinyje.
    Jei pastebite sudužusius ar pratekėjusius kiaušinius, pašalinkite juos iš inkubatoriaus, nes jie greičiausiai nebus gyvybingi ir gali užteršti kitus. Po žibinimo grąžinkite kiaušinius į inkubatorių ir toliau tęskite 1–18 dienos vartymo grafiką.

18–21 diena: Prieš išsiritimą
18 dieną embrionas jau išsivystė į viščiuką ir užima beveik visą vietą kiaušinyje. Viščiukas ruošiasi išsiristi. Galite atlikti keletą veiksmų, kad padėtumėte viščiukui pasiruošti:

  • 18 dieną nustokite sukti kiaušinius, laikydami juos didesniu galu į viršų. Šiuo metu viščiukas gulės išsiritimui kiaušinio viduje.
  • Palaikykite 38 °C temperatūrą, bet padidinkite drėgmę iki 70 %.

21 diena: Viščiukai pradeda ristis
Viščiukai paprastai išsirita 21 dieną. Jei apvaisinti kiaušiniai buvo atvėsinti prieš inkubaciją, procesas gali šiek tiek užsitęsti. Jei 21 dieną dar nėra išsiritusių viščiukų, palaukite dar kelias dienas.

Kai ateina didžioji diena, leiskite viščiukui ristis pačiam. Nebandykite padėti. Kraujagyslės, kurios dar nėra visiškai išdžiūvusios, gali būti prisitvirtinusios prie lukšto, o per anksti nulupus lukštą, gali prasidėti stiprus, galimai mirtinas kraujavimas. Viščiukui gali prireikti iki 24 valandų visiškai išsiristi, nors dažniau procesas trunka 5–7 valandas.

Naujų viščiukų cypsėjimas paskatins ir kitus kiaušinius pradėti ristis. Kai visi viščiukai bus išsiritę, inkubatoriaus temperatūrą galima sumažinti iki 35 °C. Kai viščiukai išdžiūsta, juos galima perkelti į peryklą, kuri turėtų būti paruošta su 32–35 °C temperatūra. Maistas ir vanduo taip pat turėtų būti paruošti. Visą profesionalę įrangą galima įsigyti: https://prekesukiui.lt/product-category/sildymo-iranga/

Jei 21 dieną vis dar yra neišsiritusių kiaušinių, nenusiminkite. Gali būti, kad buvo nedideli laiko ar temperatūros nukrypimai, todėl suteikite kiaušiniams laiko iki 23 dienos. Žibinkite neišsiritusius kiaušinius, kad įsitikintumėte, ar jie vis dar gyvi, prieš išmesdami.

Atminkite, kad išsiritus viščiukams, greičiausiai turėsite gaidžių. Yra 50/50 tikimybė, kad viščiukas gims gaidys. Nėra būdo nustatyti, ar kiaušinyje vystosi patinas ar patelė.

Jei nuspręsite laikyti gaidį, rekomenduojama turėti tik vieną. Be to, vienas gaidys 10 vištų yra įprasta proporcija tęstiniam veisimui. Jei vištų yra mažiau, jos gali būti per daug išnaudotos veisimui ir gali susižeisti.

Kiaušinių perinimas gali būti labai maloni patirtis, jei tinkamai planuojama ir turima reikiama įranga. Nepamirškite patikrinti visos įrangos prieš atvykstant apvaisintiems kiaušiniams ir paruošti peryklą artėjant išsiritimo dienai.

Stebėkite inkubatoriaus temperatūrą ir drėgmę bei pakvieskite draugus ir šeimos narius stebėti išsiritimą. Visi bus sužavėti! Ir svarbiausia, mėgaukitės naujais nariais, kuriuos turėjote privilegiją užauginti nuo gimimo.

Jie išsiritę! Štai dabar jūs jau žinote ką daryti, kai atkeliauja jūsų mažieji viščiukai.

Išsiritus viščiukams, nepamirškite pasirūpinti šildymo įranga bei specialiomis girdyklomis ir lesyklomis viščiukams!

Pagarbiai, Prekesukiui.lt komanda 🙂

Parašykite komentarą